1. ANASAYFA

  2. Yap Ye

  3. İtalyan İncisi Makarna Sos Tarifleri. Soslu Makarna Tarifleri
İtalyan İncisi Makarna Sos Tarifleri. Soslu Makarna Tarifleri

İtalyan İncisi Makarna Sos Tarifleri. Soslu Makarna Tarifleri

Bu içeriğimizde karnınızdaki çalan zil seslerini duyabiliyoruz!  Sizlere ilovebursa.com olarak ‘’İtalyan İncisi Makarna Soslarını ve Bu Soslarla Yapılan Soslu Makarna Tarifi ve Hazırlanışlarını’’ derledik. İtalya’dan hepinize selamlar, bon appetit!!!!

İtalyan İncisi Makarna Sos Tarifleri. Soslu Makarna Tarifleri

Makarna denince herkesin aklına ilk gelen ülkelerden bir tanesi İtalya. İtalya’nın ve İtalyanların makarna ve makarna soslarına olan düşkünlerini elbette ki duymuşsunuzdur. Peki ilk makarna nerede yapıldı hiç merak ettiniz mi? Evet dediğinizi duyar gibiyiz. Bu yüzden şimdi biraz da makarnanın tarihine değinelim. İlk makarna İtalya’nın Sicilya şehrinde takvimler 1154’ü gösterirken ortaya çıktı. O zamandan günümüze birçok farklı makarna çeşidiyle hatta biz İtalyanların söylediği şekilde söyleyelim; Pastanın birçok farklı şekillerde, boyutlarda ve hatta farklı unlar ve ürünler kullanılarak elde edilen türleri mevcut. Peki ya siz İtalyanların en geleneksel ve ulusal olarak kabul ettikleri yemeklerinin makarna olduğunu biliyor muydunuz? Hatta sizi biraz daha şaşırtalım. İtalyanlar makarnaya yapacakları soslara göre hangi tür makarna kullanacaklarını seçerler. Öyle her önüne gelen makarna çeşidine o gün yapmak istedikleri sosları yapmazlar, eğer ki yolununuz günün birinde İtalya’ya düştüyse, öve öve bitiremedikleri makarnalarının tadına illa ki bakmışsınızdır. Ne kadar da keyifli görünen soslara sahipler değil mi? Bugün mutfağında İtalyan rüzgarları estirmek isteyen okuyucularımıza İtalyanların en gözde makarna soslarının tariflerini vereceğiz! Kemerleriniz sıkı sıkıya bağlıysa okumaya başlayabilirsiniz.

Beşamel sos 

Beşamel sos günümüzde girdiği her yemeği akıllara durgunluk verecek şekilde güzelleştiriyor, aslında beşamel sosun içerisine giren malzemeler de oldukça basit fakat bu sosu zorlaştıran yanları var ve biraz da olsa ustalık gerektiriyor. Ama bugün sizlere beşamel sosun tarihinden, ilk olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığından bahsedeceğiz daha sonra da beşamel sosun yıllardır süregelen tarifini vereceğiz. Beşamel sos aslında Fransız asıllı bir yemek/makarna sosudur, özellikle lazanyada kullanılsa da makarnalara da çok yakıştığı reddedilemez bir gerçek. Beşamel sos adını Fransız kralı Louis’in baş aşçısı Marquis Béchamel’den almıştır ve günümüze dek bu harika sosun tarifini korumuştur.

Beşamel sos tarifi malzemeleri

2 yemek kaşığı saf tereyağı
2 yemek kaşığı un 
2 su bardağından biraz fazla süt
Bir tutam tuz 
Bir tutam karabiber

Beşamel sos tarifi hazırlanışı

• Beşamel sosu yapabilmek için öncelikle uygun bir sos tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Kısık-orta ateşte tereyağını yakmadan eritin.
• Eriyen tereyağının içerisine 2 yemek kaşığı unu eleyerek ilave edin. Ve unun kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
• Unu kavurduktan sonra iki su bardağından biraz fazla olan unu azar azar ekleyerek tel çırpıcı ile karıştırmaya başlayın.
• Pürüzsüz bir kıvam aldığında ise kalan sütün tamamını ekleyin.
• Sürekli olarak sos kıvam alıncaya dek karıştırın, sos kıvam aldığında ise tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra olmazsa olmaz değil fakat bir tutam muskat cevizi de rendelerseniz harika bir beşamel sos elde edeceksiniz.

Beşamel soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• Kullanacağınız makarnayı seçtikçe sonra hazırladığınız koyulaşan beşamel sosun içerisine 2 su bardağı kadar suyu ekleyin.
• Sos kaynamaya başlayıncaya dek karıştırarak sosun kıvamını açın.
• Kaynayan sosun içerisine hemen kullanmak istediğiniz makarnayı ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın.
• Piştikçe sosu çektiğini göreceksiniz, sosu çektiğinde afiyetle tüketmeye uygun hale gelmiş demektir. Afiyet olsun.

Pesto sosu

Sizler de hissettiniz mi? Pesto sosu deyince etrafta bir İtalyan rüzgarları esmeye başladı! Aramızda pesto sosunu ilk defa duyanlar elbette ki vardır fakat pesto sosunun tarihi 19. Yılların başlarına yani 1983’e kadar dayanıyor. Pesto sosu yani İtalyanların deyişiyle Pesto alla genovese İtalya’nın Cenova bölgesine özgü bir sos çeşididir. Orijinal tarifinde fesleğen yaprağı, sarımsak, çam fıstığı gibi malzemeler bulunan pesto sosunun ekşi kremalı farklı versiyonları da vardır fakat biz bugün sizlere İtalyanların orijinal pesto sosu tarifini vereceğiz, hemen ardından ise pesto soslu makarna tarifiyle midelerinize bayram havası katacağız!  

Pesto sosu tarifi malzemeleri

2 Büyük demet taze fesleğen
4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
3 yemek kaşığı çam fıstığı (tepeleme olacak şekilde)
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2 diş sarımsak 
Bir tutam tuz

Pesto sosu tarifi hazırlanışı

• 2 demet taze fesleğeni yapraklarına ayırıp bol suda güzelce yıkadıktan sonra durulayın.
• Taze fesleğen demetlerini bir havana alıp tamamı ezilene dek dövün.
• Fesleğen demetleri iyice ezildikten sonra üzerine 2 diş sarımsağı ekleyin ve tekrar havanda dövün.
• Sonrasında parmesan peyniri, yarım limon suyunu, çam fıstığı ve tuzu ekleyip tekrar dövün.
• Tüm malzemeleri mutfak robotuna alın ve üzerine azar azar yarım çay bardağından biraz fazla olarak ölçülendirdiğimiz zeytinyağını ekleyerek mutfak robotunda kıvam alana dek robottan geçirin.
• Pesto sosu sürülebilir bir kıvam alana kadar bu işlemi devam ettirin ve son halini cam bir kavanoza alıp dolapta bir süre bekletin, afiyet olsun.

Pesto soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• Yarım paket yassı spagettiyi kaynar suda birkaç damla zeytinyağı ile güzelce (ortalama 11 
Dakika) haşlayın.
• Makarnanızı haşladıktan sonra makarna suyundan çeyrek çay bardağı kadar ayırın ve geri kalan suyu süzün.
• Farklı bir tava alın ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekledikten sonra az önce tarifini verdiğimiz pesto sosundan yarım su bardağı olacak şekilde tavaya ilave edin.
• Biraz karıştırdıktan sonra yarım su bardağı kadar kremayı (yaklaşık 100 ml) ilave edin ve karıştırın.
• Sos ve krema homojen bir kıvam aldıktan sonra makarnadan ayırdığımız çeyrek çay bardağı makarna suyu da ekleyip bir tur daha karıştırın.
• Süzdüğümüz yarım paket yassı spagettiyi pesto sosunu hazırladığımız tavanın içerisine alıp güzelce karıştırın, sosun ve makarnanın homojen bir hale geldiğinden emin olun. Afiyet olsun.

Bolonez sos

Sıra geldi İtalya’nın en eski tarihlerine dayanan soslarından bir tanesidir. Bolonez sos denince sizlerin de aklına o muazzam sosa ekmek banmak gelmiyor mu? Biz Türkler gerçekten ağzımızın tadını biliyoruz fakat İtalyanlar bu işin kitabını yazmışlar, şaka değil gerçek anlamda! Bolonez sosun temeli 18. Yüzyılın başlarına dayanırken, yazılı hale getirilmiş ilk hali Ragù alla bolognese, İtalya’nın Bolonya bölgesinden çıkıp tüm dünyada enfes bir makarna sosu olarak tarihte kendine yer buldu. Bolonez sos Türk mutfağına ve Türk damak zevkine hitap eden bir yapısı olduğundan (nereden biliyorsunuz demeyin biz Türkler etçiyizdir!) Türkler makarnalarına sos yaparken bolonez sosu bol bol kullanırlar. Bugün sizlere orijinal bolonez sosunun tarifini, hemen ardından ise bolonez soslu makarna tarifini vereceğiz, şimdiden afiyet olsun!

Bolonez sos tarifi malzemeleri

2 yemek kaşığı doğal zeytinyağı
1 sap taze biberiye 
100 gram orta yağlı kuzu kıyma
100 gram az yağlı dana kıyma
1 adet mor soğan
Yarım havuç
1 yemek kaşığı saf tereyağı 
2 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
1 adet defne yaprağı
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
Yarım su bardağı krema

Bolonez sos tarifi hazırlanışı

• Bolonez sosu hazırlayacağınız sos tavanızı ocağa alın ve 2 yemek kaşığı doğal zeytinyağını ısıtın.
• Zeytinyağınız ısındığında biberiyeyi ve 100 gram kuzu kıyma ile 100 gram dana kıymayı sos tavanıza ekleyerek üzerine bir yemek kaşığı saf tereyağını ekleyin ve iyice kavurun.
• Kıymanız ve biberiyeniz kavrulduktan sonra yarım havucu ve 1 adet mor soğanı küçük küplere bölün ve sos tavanızın içerisine ekleyin.
• Sebzeler terledikten sonra pembeleşecekler, bu aşamadan sonra 3-4 dakika arası kavurmaya devam edin.
• Bu aşamadan sonra salçayı ekleyin ve 4-5 dakika arası kavurun, son olarak sos kendini çekmeye başladığında 100 gram (iki porsiyon içindir) kremayı ekleyin ve sosunuz hazır afiyet olsun.

Bolonez soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• Derin bir tencereye spagettilerinizi ekleyin ve birkaç damla zeytinyağı ile 7-8 dakika kaynar suda haşlamaya bırakın.
• Kaynayan makarna suyundan yarım çay bardağı kadar ayırıp üstte tarifini verdiğimiz bolonez sosunun içerisine ekleyin ve kaynamasına izin verin.
• Fazla suyunu süzdüğünüz spagettilerinizi sos tavanızın içerisine alın ve homojen bir kıvam alana dek karıştırın, afiyet olsun.

Köri Sos

Köri sosunun geçmişi az önce bahsettiğimiz soslar kadar geçmişten gelmiyor, bunun yanında köri baharatı Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan bir baharattır, oldukça keskin kokusu ve damakta bıraktığı eşsiz tat ile sevenleri azımsanamaz. Tabii ki köri baharatı makarnalarda baharat olarak kullanılmıyor! Köri baharatını birleştirdiğimiz enfes sos tarifini, hem de köri soslu makarna tarifini sizlerle paylaşacağız. Hazırsanız başlayalım.

Köri Sosu tarifi malzemeleri

1 çay bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından bir parmak fazla süt
1 tatlı kaşığı köri baharatı (tepeleme olacak şekilde.)
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber

Köri Sosu tarifi hazırlanışı

• Bir sos tavasına 3 yemek kaşığı tereyağını ekleyin, tereyağı yakmadan kısık ateşte erittikten sonra üzerine 1 çay bardağı unu eleyerek ekleyin. Unun kokusu çıkana dek ve un renk değiştirene dek kavurun.
• Unu kavurduktan sonra ocağın altını kapatın ve bir su bardağından bir parmak fazla olarak ölçülendirdiğimiz sütü yavaş yavaş ekleyin, topaklanmaması için sürekli olarak karıştırmalısınız.
• Son olarak 1 su bardağı suyu dökün ve sos tavanızın altını açın ve tüm malzemeler homojen bir hal alana dek karıştırın, ocağın altını açtıktan sonra sosu kaynatın. Sosun kıvamı koyulaşmaya başladığında köri sosunuz hazırdır, afiyet olsun.

Köri Soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• Makarnayı haşlayacağınız tencerenin içerisine bol miktarda tuz atarak haşlamaya başlayın.
• Penne makarnanız haşlandıktan sonra makarnanın haşlama suyundan yarım çay bardağı kadar ayırın ve soğumaya bırakın. Daha sonra makarnayı süzün.
• Hemen yukarıda bulunan yazıda verdiğimiz köri sosunun olduğu tencereye önce ayırdığınız makarnanın suyunu döküp hazırladığımız sos ile homojen bir kıvam aldıktan sonra haşladığınız makarnalarınızı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.

Napoliten sos

Napoliten sos İtalya’nın güney incisi Napoli’ye özgü ilk kez 1962’de temel soslar kitabında bahsedilen en köklü makarna soslarından bir tanesidir. Oldukça basit olmasının yanı sıra napoliten sosta bilgi birikimden çok kullanılan malzemelerin önemi olabildiğince baskındır. İtalya’nın güneyinden Napoli güneşinde nar gibi kızaran domateslerinden bahsederken karıştırılmamalıdır ki Napoli hem pizzasıyla hem de İtalyanların dediği gibi Napoletana sauce ya da napolitan sosuyla ünlü bir şehirdir. Hadi gelin sizlere ilk önce napoliten sosun tarifini verelim, sonrasında da napoliten soslu makarna tarifini! İtalya yolcusu kalmasın!

Napoliten sosu tarifi malzemeleri

2 adet büyük boy domates
4 adet taze fesleğen yaprağı
2 diş sarımsak
2 dal taze kekik
2 tepeleme yemek kaşığı doğal zeytinyağı
Bir tutam çekilmiş deniz tuzu
75 gram rendelenmiş parmesan peyniri
1 tutam karabiber

Napoliten sosu tarifi hazırlanışı

• 2 tepeleme yemek kaşığı doğal zeytinyağını tencerenize ilave edin.
• 2 diş sarımsağı ezin ve küçük küçük parçalara bölerek tencerenin içerisine ilave ettikten sonra zeytinyağı ile 2 diş sarımsağı güzelce kavurun.
• 2 büyük boy domatesin kabuklarını soyduktan sonra rendenin ince tarafı ile 2 domatesin hepsini rendeleyin.
• Rendelediğiniz domatesleri sosu hazırlamaya başladığınız tavanın içerisine alarak sarımsak ile beraber birkaç tur attırın ve homojen bir yapıya bürünmelerine izin verin.
• Hemen ardından deniz tuzunu ve karabiberi ilave edin ve sos kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
• 4 Adet taze fesleğen yaprağını ince ince kıyın hemen ardından 2 dal taze kekiği dalından ayırıp fesleğenle beraber tekrar kıyın.
• Sosunuzu son eklediğiniz malzemeler ile 2 dakika daha kaynattıktan sonra napoliten sosunuz hazır, afiyet olsun.

Napoliten soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• Makarnayı yapacağınız derin bir tencere seçin ve içerisine makarnanızı ekledikten sonra 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ve bir tutam deniz tuzunu ekleyerek makarnanızı haşlamaya başlayın.
• Haşlanan makarnanın suyundan bir çay bardağı kadar alıp yukarıda tarifini verdiğimiz napoliten sosunun içerisine ekleyin ve karıştırın.
• Haşlanan makarnalarınızı süzdükten sonra sosun tamamını makarnanızın üzerine dökün.
• Homojen bir kıvama geldikten sonra üzerine 75 gram rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin ve servis edin, Afiyet olsun.

Arabiata sos

Tüm dünyanın duyup, bildiği tadına hayran kalmaktan hiç çekinmediği soslardan bir tanesi ise arabiata sostur. İtalyanların en eski soslarından biri olan arabiata sos İtalya’nın Campania bölgesine özgü bir sos olarak tarihte yer edinmiş. İtalyanlardan bahsedip de arabiata sosu hangi makarnayla tercih ettiklerini söylemezsek olmaz. Daha önce de belirtmiştik İtalyanlar yapacakları soslara göre hangi tür makarna kullanacaklarına karar veriyorlar! Bu konuda öylesine netler ki arabiata sosun tam adı Penne Arrabbiatta olarak geçer. Yani İtalyanlar arabiata sosunu sadece penne türünde olan makarnada kullanıyorlar! Biraz takıntı sezmedik diyemeyiz fakat makarnanın geleneksel bir yemek olarak tüketildiği bir ülkeye laf etmek de olmaz. Bugün sizlere arabiata sosun tarifini ve arabiata soslu makarna tarifini vereceğiz. Şimdiden afiyet olsun diyelim!

Arabiata sosu tarifi malzemeleri

4 adet büyük boy domates
1 adet mor soğan
3 diş sarımsak 
4 yemek kaşığı doğal zeytinyağı
1 adet (kurutulmuş) chilli biberi (damak zevkinize göre arttırabilirsiniz.)
7 adet taze fesleğen yaprağı
1 tatlı kaşığı şeker
Silme çay kaşığı karabiber
Silme çay kaşığı toz biber
2 çay kaşığı tuz 

Arabiata sosu tarifi hazırlanışı

• Öncelikle derin bir sos tenceresine 4 adet domatesi rendeleyin. Sosun içerisine girecek olan 1 adet mor soğanı ve 3 diş sarımsağı da küp küp doğrayın hemen ardından sarımsakları ezerek ipince bir hale getirin.
• Kurutulmuş chilli biberini kullanabilmek için öncelikle sıcak suda bir süre bekletin, chilli biberi yumuşadığında olabildiğinde ince parçalara bölerek sos tenceresine ekleyin.
• 7 yaprak taze fesleğeni de olabildiğince ince şekilde kıyın ve sos tencerenize ekleyin.
• Tencerenin içerisine 4 yemek kaşığı zeytinyağını ekledikten sonra tüm malzemeleri kavurmaya başlayın.
• Sosunuz kaynamaya başladığı esnada 1 tatlı kaşığı toz şekeri ilave edin.
• Sosunuz kıvam almaya başladığınızda bir yaprak taze fesleğeni ekleyin.
• Sos istediğiniz kıvam geldiğinde baharatlarını ekleyip servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

Arabiata soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• Orta boy bir tencerenin içerisine bol su, deniz tuzu ve bir yemek kaşığı kadar doğal zeytinyağı ekleyip su kaynama noktasına geldiğinde penne makarnalarınızı tencereye ekleyin.
• Haşlanan penne makarnanın suyundan bir çay bardağı kadar alıp yukarıda tarifini verdiğimiz arabiata sosunun içerisine ekleyin ve karıştırın.
•  Haşlanan penne makarnalarınızı süzdükten sonra sosun tamamını makarnanızın üzerine dökün.
• Tüm malzemeler ve penne makarna homojen bir kıvama geldiğinde servis edebilirsiniz afiyet olsun.

Alfredo sos

Alfredo sos neredeyse 2 asıra yakın bir tarihi olan İtalyanların geleneksel soslarından bir tanesidir. Alfredo sosun sevmeyeni neredeyse hiç yoktur, makarna tüketmeyi seven herkesin bayıla bayıla tercih etmekten kaçınmayacağı nadir soslardan bir tanesidir aynı zamanda da. İtalyanlar tabii ki Afredo sosu her istedikleri makarna türüne yakıştırarak yapmıyorlar. Alfredo sosunun tam adını söylediğimizde nasıl bütünleşik bir şekilde makarnalarını şenlendirdiklerini sizler de göreceksiniz. Fettuccine Alfredo, adında anlayabildiğiniz gibi İtalyanlar Alfredo sosuna fettuccine makarna türünü oldukça yakıştırdıkları için afredo sosla özdeşleştirmişler. Alfreda sosu İtalya’nın Roma kentinde bir restoran işleten “Alfredo di Lelio” adında bir esnafın adını almıştır. Bugün sizlere Alfredo sosunu nasıl yapabileceğinizi, hem de Alfredo soslu Fettuccine tarifi vereceğiz! Hazırsanız başlıyoruz.

Alfredo sos tarifi malzemeleri

1 paket krema (200 ml)
2 tepeleme yemek kaşığı saf tereyağı
2 diş sarımsak
1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
1 yaprak maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

Alfredo sos tarifi hazırlanışı

• Sos tavasının içerisine 200 ml (1 paket) kremanın tamamını ekleyin.
• Sos tavasının içerisine 2 yemek kaşığı saf tereyağını kısık ateşte yakmadan eritin.
• 2 diş sarımsağı ezin ve minik parçalara bölün, daha sonra erittiğiniz tereyağının içerisine ekleyin.
• Krema kaynadıktan sonra içerisine 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin.
• Parmesan peyniri sos içerisinde eriyene kadar karıştırmaya devam edin, parmesan peyniri eridiğinde sos olmuş demektir, üzerine 1 tutam maydanoz ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.

Alfredo soslu makarna tarifi ve hazırlanışı

• 200 gram kültür mantarını jülyen şekilde doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile sos tavanızın içerisine alın. Yüksek ateşte soteleyin.
• Mantarlar sotelendikten sonra 250 gram jülyen doğranmış tavuk göğsünü mantarları sotelediğiniz tavanın içerisinde soteleyin.
• 2 diş sarımsağı ezip minik parçalara bölüp sos tavanızın içerisine ekleyerek sotelemeye devam edin.
• Bir tutam tuz ve bir tutam taze çekilmiş karabiberi sos tavasına ekleyin.
• Ardından yukarıda verdiğimiz Alfredo sosu ile az önce verdiğimiz diğer malzemeleri tek bir tava içerisinde homojen bir hale getirin.
• Daha sonra bir kutu Fettuccine makarnayı derin bir tencerenin içerisine alıp suya deniz tuzu ve zeytinyağı ekleyip haşlayın.
• Makarnalarınız haşlandıktan sonra sos tenceresinde her şeyi birleştirip yaklaşık 4-5 dakika kadar kaynatın, Afiyet olsun.

 

Sizin en beğendiğiniz soslu makarna hangisi? Yorumlarda belirtin. 
 

ABONE OL

YORUM YAP

Mesajınız tarafımıza iletilmiştir en kısa sürede onaylanıp yayınlanacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Son Yorumlar
Makarna Kafa - 24 Ocak 2024

İtalyan sosları ve italyan soslu makarnalara kesinlikle hayır demem!

Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.