1. ANASAYFA

  2. Seyahat

  3. Yelkenli Tekne ile Dünya Turu Ne Kadar Sürer? Maliyeti Nedir?
Yelkenli Tekne ile Dünya Turu Ne Kadar Sürer? Maliyeti Nedir?

Yelkenli Tekne ile Dünya Turu Ne Kadar Sürer? Maliyeti Nedir?

Yelkenli tekneyle seyahat etmek bazı insanlar için korkutucu olsa da bazı insanların içindeki tutku sebebiyle denizler ve okyanuslar yelkenli tekne sahiplerinin içindeki tutkuya ev sahipliği yapıyor. Maceranın bol olduğu ve özgürlüğün sınırının olmadığı bir deneyim sunan bu seyahat tarzı sayesinde doğal güzellikleri keşfetmek, farklı denizleri ve koyları görmek ve ufkunuzu genişletmek açısından büyük bir katkı sağlar. Bu içeriğimizde sizlere yelkenli tekne ile uluslararası seyahat hakkında bilinmeyenleri cevaplayacağız!

Yelkenli tekne ile seyahat etmek mevsim ve hava faktörleri sebebiyle genellikle yaz ayı tercih edilmektedir. Fakat şunu söylemeden geçmeyelim ki yelkenli tekne ile kış aylarında da seyahat edilebilir hatta genellikle yelkenli yarışlar kış ayında yapılıyor. Yelkenli tekne ile seyahat yapmak için illa ki kendi teknenize sahip olmanıza gerek yok! Bunun için yelkenli tekne turları düzenleyen ve yelkenli tekne kiralayan birçok aracı firma mevcut! Sizlere hiç bilmediğinizi düşündüğümüz bir şeyi söylemeden geçmek istemiyoruz! Düşünün ki teknenizi aldınız ve Fethiye koylarında sıra sıra geziyorsunuz bir de baktınız ki denizin ortasında birinin size teknestop çektiğini düşünün. Şaşırırdınız değil mi? Biz de tam böyle düşündük! Ama bu gerçek, tanımadığınız insanların teknesine teknestop çekerek dünya turuna bile çıkabilirsiniz tabii Schengen vizeniz varsa! Evet biz de sizler gibi teknestopun ne olduğunu bilmiyorduk! Bir de şöyle bir ayrıntıyı vermeden geçmeyelim. Eğer kendinize ait yelkenli bir tekneniz varsa bile bunun vizesini almak düşündüğünüzden uzun sürebilir, o yüzden yelkenli tekneniz ile uluslararası seyahat etmek gibi bir hayaliniz varsa vize almanın hiç de kolay bir süreç olmayacağını şimdiden aklınızın bir köşesine kazımalısınız.

Yelkenli Tekne ile Dünya Turu Ne Kadar Sürer?

Yelkenli tekne ile dünya turunun ne kadar süreceğini merak ediyorsanız eğer oluşturduğunuz dünya turu rotasına göre bu süreç değişkenlik gösterebilir. Sizler için oluşturduğumuz dünya turu rotası için kalkış yerimizi Antalya Finike olarak belirledik. Ardından ise Antalya Finike’den Yunanistan’ın Mykonos adasına geçmeyi planlıyoruz.  Mykonos’dan Rodos adalarına, oradan da Girit adasına geçip Yunanistan’daki turumuzu tamamladıktan hemen sonra, İyon denizine doğru ilerliyoruz! İyon denizine vardıktan sonra İtalya’nın eşsiz güzelliği olan Palermo adasına gidiyoruz. Orada konakladıktan sonra yorulduk değil mi? İtalya’nın tarihi yerlerini görmek için yola koyuluyoruz. İlk durağımız Capri adası, Capri adasından sonra ikinci durağımız olan Procida adasına varıyoruz. Yunanistan ve Yunan adalarını gezdikten sonra İtalya’dan Fransa’ya doğru ilerliyoruz, bu arada da Tren denizini arkamızda bırakıyoruz. Fransa’da ilk ve tek lle de la cite adasında da bir süre konakladıktan sonra, Balear Denizini geçerek İspanya’ya doğru yola çıkıyoruz. Dördüncü ülkemiz olan İspanya’ya ulaştıktan sonra gece hayatıyla ünlü olan İbiza adasında durarak dünya turunu burada noktalıyoruz. Antalya Finike’den İspanya İbiza’ya kadar olan bizim yelkenli tekne ile planladığımız dünya turu rotamız burada sona eriyor. Ortalama olarak bizim hesapladığımız süre 1 ila 2 ay arasında değişkenlik gösteriyor. Bu sizin hangi adada hangi ülkede ne kadar süre konaklayacağınıza göre değişkenlik gösterebilir.

Tekne ile Dünya Turu Vizesi Nasıl Alınır?

Geldik en önemli nokta olan vize alma konusuna. Tekne ile dünya turuna çıkıldığında hiç karaya çıkılmaması durumunda vize almaya gereksinim duyulmamaktadır ancak bunun tamamen bir teoriden ibaret olduğunun da altını çizelim. Ancak bu dünya turunda hiçbir şekilde karaya ayak basmamak imkânsız. Durum böyle olduğunda çıktığınız dünya turunda durup görmek istediğiniz ülkeler, şehirler, koylar illa ki olacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ise konaklayacağınız, gezip göreceğiniz ülkelerden vize almak zorundasınız. Aklınızın karıştığının farkındayız ancak endişelenmeyin derin bir nefes alın! Öncelikle elinizde gideceğiniz ülkelerin, seyahat edeceğiniz yerlerin bir rotasının olması gerekiyor. Seyahate çıkmadan önce bu rotayı belirlemek ve nerede, hangi ülkede, hangi tarihler arasında olacağınızı, kaç gün konaklayacağınızı net ve kesin bir şekilde planlamış olmanız gerekiyor. Eğer ki elinizde böyle bir plan varsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

İlk olarak seyahat planınızı hazırladığınıza göre hangi ülkelerin sizden vize istediğini not almayı unutmayın. Eğer bunları not aldıysanız devam edebiliriz unutmadan ekleyelim her ülke her seyahat edeceğiniz yer sizden farklı türlerde vize gereksinimleri isteyebilir. Yelkenli teknenizle seyahat ederken belli başlı ülkeler de çok önceden vize başvurunuzu yapmış olmanız gerekebilir. Ama bunun yanı sıra bazı ülkelerde ise vize muafiyetine tabi tutulabilirsiniz. Bunu öğrenebilmenizin en kestirme yolu ise seyahat etmek istediğiniz ülkelerin resmi konsolosluk veya elçilik web sitelerinden vize gereksinimlerini araştırın. Vizelerin başvuru süreleri, sizden istenen belgeler ve işlem sıralaması hakkında bilgi edinmeyi asla ama asla unutmayın! 

Ardından sizden vize isteyen ülkeler için her ülkenin istediği ve gerekli bulduğu belgeler değişkenlik gösterebilir. Genellikle pasaportunuzun geçerlilik süresi, başvuru formu, tekneniz ve kendiniz için seyahat sigortası, mali durumunuzu gösteren belgeler ve seyahat planınızın oldukça detaylı halini içeren belgeler istenmektedir ve birinci dereceden önemlidir. Yelkenli teknenizle dünya turuna çıktığınızda teknenin, sahibinin size vermesi gereken belgeler olabilir ama teknenin sahibi sizseniz bu durumu düşünmenize gerek yok. Belgeleri seyahatinize çıkmadan önce birkaç ay öncesinden hazırlayarak başvuru sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Sizden vize isteyen ülkelere gereken tüm belgeleri ve vize başvuru ücretlerini tamamladığınızdan, eksik herhangi bir belge olmadığından kesinlikle ama kesinlikle emin olmalısınız. Eğer ki benim her şeyim tamam, ben başvuruya hazırım diyorsanız başvuru için konsolosluklara giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Yelkenli ile Dünya Turu Maliyeti

Evet şimdiyse son noktamıza geldik. Rotanız hazır, vizeniz hazır, sizden istenen tüm belgeleriniz de hazır peki ya şimdi son konuşacağımız konu ne olacak dediğinizi duyar gibiyiz. Bu yüzden hepinizin merakla beklediği Yelkenli ile dünya turunun bize çıkaracağı maliyete. Günümüzde değişen kur sebebiyle fiyatların değişkenliği açısından farklılık gösterebileceğini şimdiden size söylemek istiyoruz. Eğer hazırsanız yelkenli ile dünya turunun maliyetini yapmaya başlıyoruz. Öncelikle biz maliyet hesabımızı iki kişi üzerinden yaptığımızı söylemek istiyoruz. İlk olarak biz pasaportumuzu üç yıl ve üzeri kullanım için çıkarttırdık. Bunun için kişi başı olarak 3.295 TL ödedik. Sonrasında Schengen vizesi başvuru ücreti için de kişi başı olarak 80 Euro yani 2.271,80 TL ödedik. Yelkenli teknemiz ile çıkacağımız dünya turumuzu biz iki ay olarak ele aldık ve tüm hesaplarımızda iki ay üzerinden hesapladık. İki kişi için yiyecek, içecek, temizlik gibi aylık süpermarket alışverişine 600 dolar ayırdık. Yani aylık 300’er dolar ayırmış olduk. Bu da 15.616 TL’ye tekabül ediyor. Bunun yanı sıra teknemizin mazotu için 600 dolar bütçe ayırdık. Ve yine bu da iki aylık olup 15.616 TL’ye tekabül ediyor. Yelkenli teknemizin döşeme ve tente işlemleri için 1200 dolar ödedik. Bu da yaklaşık olarak 31.233 TL’ye tekabül ediyor. Gideceğimiz ülkelerde otel, yeme-içme, eğlence gibi giderler için 2000 dolar yani 52.056 TL bütçe ayırdık. Marina ücretleri için ise ortalama 1000 dolar yani 26.028 TL ödedik. İki kişi için kapsamlı bir sağlık sigortası için ise 2000 dolar yani 52.056 TL ödeme yapmış olduk. Şimdi size giderleri alt alta sıralayarak daha net bir şekilde görmenizi sağlayacağız.

Pasaport ücreti: Kişi başı 3.295 TL
Schengen vize başvuru ücreti: Kişi başı 2.271,80 TL
Yiyecek, içecek, temizlik (aylık süpermarket alışverişi): 15.616 TL
Mazot: 15.616 TL
Konaklama, yeme-içme, eğlence: 52.056 TL
Tekne döşeme ve tente ücreti: 31.233 TL
Marina ücreti (ortalama): 26.028 TL
Sağlık sigortası: Kişi başı: 26.028 TL

Elimizdeki verileri topladığımızda 203.737 TL maliyetimiz çıkıyor. Eğer ki siz daha fazla ya da az kişiyseniz verdiğimiz bu rakamlardan kendi maliyet fiyatınızı çıkartabilirsiniz.

Yelkenliyle Dünya Turu Yapan En Genç Kişi Kimdir?

Yelkenliyle dünya turu yapmak bazı insanlar tarafından küçük yaşlardan itibaren dikkatini çeken bir konudur. Şimdi biraz düşünelim bakalım. 2 yıl boyunca tekne ile dünya turuna çıktığınızı düşünün. Sevdiklerinizden uzaktasınız ve odağınızda sürekli yeni yerler keşfetmek ve yeni ülkeler görmek var. Bazılarımız için göze korkutucu gelse de 14 yaşındaki Laura Dekker tek başına 2 yıl süren bir dünya turuna çıktı ve dünya turu bittiğinde 16 yaşındaydı. Nasıl yaptı, kiminleydi, hangi ülkeleri gördü sorularınızı duyar gibiyiz. Bu soruların cevaplarını vereceğiz ama ilk olarak;

Laura Dekker kimdir sorusuyla başlayalım!

Laura Dekker 20 Eylül 1995 doğumlu bir denizcidir. Denize ve gemilere bu kadar meraklı olmasının sebebi annesi ve babasının çıktığı bir deniz gezisi sırasında Yeni Zellanda’da doğmuş olması diyebiliriz. Annesi ve babasının acı ayrılığından sonra kendisini babasının yanında deniz kültürüne adadı ve bu konuda bayağı bir kendini geliştirdi. Babasının yanında küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladı ve çoğu denizcinin hayatında yapamadığı bir şeye imza attı. 10 yaşında kazandığı paralarla 7 metre boyundaki Hurley 700’ü satın aldı. Ardından kendi teknesiyle Hollanda’yı çevreleyen sularda ve Kuzey Denizi’nde tek başına turlar gerçekleştirdi. Onu diğer yaşıtlarından ayıran tek şey kendine inanması ve cesur birisi olmasıydı. Geçen dört yıllık sürenin ardından 21 Ağustos 2010 yılında 14 yaşına geldiğinde ise kafasına koyduğu bir kararla dünya turuna çıkmaya karar verdi ve 11.5 m boyundaki Guppy adını verdiği teknesiyle bu hayalini gerçekleştirmeye adım adım yaklaştı. En sonunda ise 2 yıl süren bu dünya turunun ardından üç büyük okyanusu arkasında bıraktı ve yelkenli teknesiyle en genç dünyayı gezen o kişi olma hayalini 16 yaşında gerçekleştirdi!

Yelkenli Tekne ile Okyanus Geçilir mi?

Yelkenli tekne kullanmak kolay gibi gözükse de aslında zor bir iştir. Bunun temeli eğitim ve tecrübeye dayanır. Ne kadar çok bir şeyleri deneye deneye yaparsak o konuda ehlileşiriz ve zamanla ise aldığımız tüm eğitim rayına oturur ve o konuda usta haline geliriz. Bu yüzden yelkenli tekne kullanan bir denizciye bu soruyu sorsak o da eminim ki zor olmadığını söyleyecektir. Peki işlerin karıştığı nokta nedir derseniz siz bir denizci olsaydınız bir okyanusu geçebilir miydiniz? Her denizci bu işi büyük bir hayranlık yapsa da bilmediği bir okyanustan geçmek eminim ki onların da gözünü korkutabilirdi. Şimdi gelelim konumuza, koskoca okyanusu yelkenli tekne ile geçebilir miyiz? Elbette ki geçebiliriz. Hava şartları el verdiği sürece okyanusu her türden tekne geçebilir, hatta ve hatta bol miktarda şans ile sandalla bile geçmek mümkündür. Doğru yapılmış bir okyanus teknesi hava şartları gerçekten kötüleşse bile okyanusun ortasında kaldığınız vakit sağlam bir şekilde duruşunu koruyabilen bir teknedir.

Bu içeriğimizde sizlere ilovebursa.com ‘’Yelkenli Tekne ile Dünya Turu Ne Kadar Sürer? Maliyeti Nedir?’’ konusunu derledik. Keyifli araştırmalar ve okumalar dileriz.

ABONE OL

YORUM YAP

Mesajınız tarafımıza iletilmiştir en kısa sürede onaylanıp yayınlanacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.